4 tips när du hittar en dom på en person!

Vi får en del frågor på Checko om vilka register vi har tillgång till och vilken dom som kommer synas och inte. Samt hur vi hittar domar på personer. Vi försöker uppdatera våra ”Vanliga frågor” med jämna mellanrum när nya frågor dyker upp så att ni alltid kan få svar på detta.

Vad gör ni som beställare när ni hittar en dom på en person?

Vi tillhandahåller bakgrundskontroller i det anseendet att vi gör juridiska kontroller. Vi tittar helt enkelt om de personer som ni vill titta upp, förekommer i några domar. Men vad gör ni om personen ni kollar upp har en dom?

Det är en fråga som sällan behandlas men som vi anser är viktigt att ta upp för oss. Vår tjänst är inte skapad för att hitta människors misstag eller olyckliga händelser. Den är skapad för att underlätta för b.la. privatpersoner, företag, idrottsföreningar och fastighetsägare. Men också för att vi anser att polisens belastningsregister inte skall ägnas till sådana här typer av kontroller.

Så vad gör man som företag eller fastighetsägare när personen som man gör en bakgrundskontroll på, är dömd?

 

4 tips när du hittar en dom på en person: 

 

 • Läs igenom domen noggrant.
  Se också till att det inte finns fler dokument i bakgrundskontrollen. Det kan exempelvis vara så att personen blivit dömd i tingsrätt, men friad i hovrätt. Läser du bara igenom tingsrättens dom, då har du skapat dig en missvisande bild jämfört med vad Sveriges rättssystem anser. Så läs alla dokumenten noggrant.

 

 • Relevans.
  Väg hur relevant den domen som personen fått emot sig är till jobbet de sökt eller arbetsuppgifterna i en idrottsklubb. Spelar det någon roll om personen åkt dit för fortkörning om de skall arbeta med att sälja kläder i butik?

 

 • Dialog med personen.
  Ha en öppen dialog med det du fått fram i bakgrundskontrollen. Har personen inte informerat om det innan så är det en bra fråga att börja med. Få den personens syn på händelsen eller händelserna, innan du fattar ett beslut.

 

  • Sätt upp regler och var tydlig 
   Var tydlig med personen vad det finns för regler att förhålla sig till på er arbetsplats. Detta kan även vara i en fastighetsägares situation, presentera reglerna och vad det finns för konsekvenser kring dessa.